Restauracja Impresja słynie z niepowtarzalnego widoku na góry. Wnętrze jest klimatyczne, a ściana ze szkła pozwala się cieszyć beskidzkimi pejzażami o każdej porze roku. Posiłek w takim miejscu karmi wszystkie zmysły. Jeśli zastanawiacie się, gdzie warto zjeść w Szczyrku, zajrzyjcie do Hotelu Klimczok. Restauracja Impresja szczyci się daniami inspirowanymi kuchnią regionalną, również w wersji wegetariańskiej.
Tradycje kulinarne Beskidów wiążą się z pasterstwem i korzystaniem z tego, co daje natura. Kuchnia góralska nie istnieje bez serów. W Restauracji Impresja posmakujemy takich beskidzkich specjałów jak bryndza i oscypek. W przeszłości Beskid Śląski tętnił pasterskim życiem, na polanach i halach górskich pasły się dziesiątki tysięcy owiec, kóz i krów. W ostatnich latach wraca się do tych tradycji i dzisiaj baców ze swoimi stadami można spotkać na wielu beskidzkich halach. Tutejsze charakterystyczne i niepowtarzalne wyroby to przede wszystkim sery, głównie owcze. W czasie wypasu (od maja do września) jada się w Beskidach bundz. Gdy dojrzeje, przerabia się go na bryndzę. Ser bryndza to podpuszczkowy miękki ser o intensywnym smaku. Oscypek to z kolei ser twardy i wędzony. W XIX wieku duży wpływ na kuchnię góralską miały ziemniaki, które zaczęły być uprawiane wtedy na większą skalę. Podstawą kuchni beskidzkiej jest także kapusta, podawana w różnej formie i na wiele sposobów.
Wśród gorących przystawek w Restauracji Impresja uwagę zwraca góralski oscypek owczy z rusztu na czosnkowych grzankach ze skwarkami i żurawiną oraz jadło drwala czyli placek ziemniaczany z gulaszem. Jest tu także spory wybór sałat – zjemy tu zarówno sałatę grecką, nicejską jak i Cezar. Makarony podawane są z boczniakami lub krewetkami oraz w opcji Carbonara lub Bolognese. W menu tej restauracji w Szczyrku są także tradycyjne pierogi z mięsem, kapustą i grzybami lub ruskie. Do wyboru mamy aż dziesięć zup. Oprócz pożywnego kociołka zupy myśliwskiej można skosztować także regionalnej kwaśnicy z wędzonym żeberkiem w glinianej czarce, żurku śląskiego podanego w chlebie z jajkiem przepiórczym czy czerwonej pikantnej zupy rybnej. Jest też tradycyjna pomidorowa i rosół.
Wśród dań głównych znajdziemy wiele regionalnych inspiracji. Podaje się tu roladę śląską z ciemnymi kluskami i modrą kapustą, golonkę po beskidzku ze smażoną kapustą i ziemniaczkami czy ossobuco jagnięce z pomidorami i ziołowym risotto. Wyróżnikiem tej dobrej restauracji w Szczyrku są steki. Każdy podany na inny sposób. W menu znajdziemy też drób i owoce morza. Na deser warto skosztować szarlotki na gorąco z sosem waniliowym i gałką lodów lub sernika wiedeńskiego. Serwuje się tu także pyszną aromatyczną kawę. Restauracja Impresja to dobre miejsce na niespieszny posiłek, który można celebrować w otoczeniu gór.
Gdzie zjeść w Beskidach? Warto zajrzeć do Restauracji Impresja w Hotelu Klimczok w Szczyrku. Spróbujemy tu góralskiej kuchni w nowoczesnej aranżacji i z pięknym widokiem na góry. Atmosfera tego lokalu sprzyja spotkaniom w gronie najbliższych przy wspólnym stole zastawionym doskonałymi, wykwintnymi potrawami.